Stånds (ogräs)
Stånds är ett oönskat ogräs eftersom den innehåller giftiga ämnen som ger olika förgiftningssymptom hos betande djur. Stånds kan även vara dödlig för hästar och kor.
Stånds räknas dock inte som invasiv art och det går därför bra att lämna växten som trädgårdsavfall på återvinningscentralen.
Nårabs Lilla Gröna
Nårabs Lilla Gröna är en informationsbroschyr som innehåller viktig information om din avfallshantering och skickas ut tillsammans med fakturan till Nårabs villa- och fritidsabonnenter.
Du kan även läsa broschyren här på vår hemsida.
Nårabs Lilla Gröna - Juni 2024
Nu går vi över till papperspåsar
I år ersätter vi biopåsen i Klippan, Perstorp och Örkelljunga kommuner med papperspåsar till matavfallet. Det innebär att du som kund får ut papperspåsar istället för biopåsar nästa gång du får nya påsar.
Papperspåsen är miljövänligare och övergången kommer att medföra kortare avfallstransporter för matavfallet när det skickas för behandling i biogasanläggning.
Du kan använda upp de biopåsar du har kvar, men de behöver förbrukas innan året är slut.
Läs mer om bytet och övergången till papperspåse här!
Taxa 2024
Renhållningstaxan höjs från 1 januari 2024.
För hushållsavfallet höjs taxan höjs med 3,0% och för slamhanteringen höjs taxan med 6,6%. Därtill höjs slamtaxan med 77kr/ton på grund av höjda behandlingskostnader vid reningsverken.
Renhållningstaxan och Renhållningsföreskrifterna för 2024 är godkända av Kommunfullmäktige i Klippan, Perstorp och Örkelljunga kommuner.
Renhållningstaxa 2024
Renhållningsföreskrifter 2024
Hindra spridning av Afrikansk svinpest
Afrikansk svinpest har konstaterats hos vildsvin i Sverige. Det är en smittsam och dödlig virussjukdom som drabbar vildsvin och grisar. Människor eller andra djur smittas inte men kan sprida smittan genom matrester i naturen. En säker hantering är viktig för att skydda Sverige från afrikansk svinpest och vi kan alla hjälpas åt att förhindra spridning.
Släng matrester i matavfallspåsen!
Lämna inga matrester i naturen, tex efter en picknick eller vid en rastplats.
Följ kommunens krav på hemkompost av matavfall.
Se till att locket på sopkärlet är stängt för att undvika att fåglar eller djur kommer åt avfallet.
Bor du i område där vildsvin kan förekomma är det viktigt att kärlen placeras så att de inte kan vältas av vilda djur.
Det är inte tillåtet att lämna matavfall på någon återvinningscentral. Kommunens mat- och restavfallsinsamling är fortfarande det bästa sättet att skydda Sverige från av afrikansk svinpest.
Så påverkas avfallshanteringen
Avfallsanläggningar som hanterar matavfall, ex genom att lasta om det, ska göra det så att vildsvin och fåglar inte riskerar att komma i kontakt med det. Nårab ansvarar för matavfallsinsamlingen i Klippan, Perstorp och Örkelljunga kommuner. Det matavfall som Nårab samlar in transporteras till avfallsanläggningen i Hyllstofta. På Hyllstofta lastas och förvaras matavfallet innanför stängsel för att förhindra åtkomsten för vildsvin innan det transporteras till Linköping för behandling.
Detta gäller för döda vildsvin
Djur som har dött av svinpest utanför hushåll faller inte under kommunalt avfallsansvar. Detta eftersom döda djur av en art som inte är traditionella sällskapsdjur inte är kommunalt avfall.
Däremot kan kommunen ha ett ansvar för att avlägsna döda vildsvin enligt lagen om gaturenhållning och skyltning. Det gäller när döda vildsvin påträffats i områden som är redovisade i detaljplan men också på andra platser utomhus där allmänheten får färdas fritt. Kommunens skyldigheter gäller dock inte om åtgärderna ska utföras av Trafikverket eller om en avfallsproducent eller markägare kan göras ansvarig.
På Jordbruksverkets hemsida finns information om hur den som hittar döda vilda djur ska agera.
Placering av trädgårdskärl
Tänk på att vid tömning av trädgårdskärl behöver kärlen placeras med handtaget inåt, dvs så att locket kan öppnas från gatan och hjulen är in mot tomten vid tömningstillfället. Trädgårdsavfallet töms nämligen med en så kallad sidlastare som lyfter upp kärlet med hjälp av en griparm vid sidan av sopbilen.
Läs mer om kärl till trädgårdsavfall och hur kärlen ska placeras här.